Trilingüisme?, o millor dit RETALLADA
Ja se que és un post un tant llarg, però espere que el llegiu perquè és molt important:
Per si no ho haveu escoltat fins la sacietat a la premsa, radio i televisió "valencianes", l'encara conseller d'educació Alejandro Font de Mora vol implantar un model d'ensenyament trilingüe, venent-nos la moto amb tots els advantatges que aportaría als estudiants el conèixer tres llengües per igual. Fins ahí pareix que tot siga encaminat a millorar la formació dels alumnes, omplint-se-li la boca amb que els xiquets al finalitzar els seus ensenyaments obligatoris seran capaços d'expressar-se per igual en valencià, castellà i anglés.
Però realment este no és el principal motiu de la creació de la línea única trilingüe, que per qui no ho sàpiga consisteix en un únic model d'ensenyament dividit en dos nivells, l'
inicial i l'
avançat que cada centre escolar decidirà segons les seues característiques:
- En el nivell inicial la mitat de les classes seran en valencià, l'altra mitat en castellà i la classe d'anglés que serà en anglés.
- En el nivell avançat es podrà donar fins al 33% de les classes en angles i la resta equitativament en valencià i castellà, però açò NO se si serà possible ja que el Tribunal Superior de Justícia va emetre una sentència per la que no es poden impartir assignatures no lingüístiques en altra llengua que no siguen la propia.
Ara be, el que no diu es que si impanta este model retallarà considerablement el nombre de professors que atendran als nostres fills i molts treballadors es quedaran sense feina. M'explicaré el millor possible:
Actualment en el sistema educatiu valencià, a grans trets, hi ha dos linies, la línea en valencià on la majoria de classes s'imparteixen en valencià, i la línea en castellà on la majoria de classes són en castellà. Per cada 30 alumnes matriculats en una de les línees es crea un grup i si els alumnes matriculats en són més de 30 en crea 2 grups, per tant menys alumnes en classe i millor atenció dels alumnes i millor qualitat de l'ensenyament. Fins ahi espere que tot clar. Doncs be, espere que amb el següent exemple pràctic es comprenga en que consistirà la retallada:
Suposem un institut en el que en 1r ESO hi hagen matriculats 60 alumnes, 38 en línea en valencià i 22 en castellà. Com que els alumnes de la línea en valencià són més de 30 es crearan dos classes de línea en valencià de 19 alumnes cadascuna i, com que els de castellà no superen els 30 es crearà una única classe de 22 alumnes. El que fa que en 1r ESO hi hagen 3 grups.
Amb el nou model que es preten crear la línea en castellà i en valencià desapareixen i tots han d'estar matriculats en el programa trilingüe i per tant com que els alumnes en són 60 es formaran únicament 2 classes de 1r ESO amb 30 alumnes en cadascuna d'elles. Que ha passat?
Que ha desaparegut un grup en 1r ESO i per tant farà falta menys professorat per a donar classe a 1r ESO. Si això ocorre també en 2n, 3r i 4t ESO, en un institut poden desapareixer fins a 4 grups i per tant un bon grapat de professors no faran falta. A banda de que les classes seran molt nombroses i per tant la qualitat de l'ensenyament baixarà moltíssim.
I si això ho multipliquem per tots els instituts i col·legis que hi ha, resultarà una gran barbaritat de professors acomiadats i enviats directament a l'ATUR.
Amb tot açò el que vull és que la gent recapacite i no escolte allò que vol escoltar, sinò que siga capaç de reflexionar i vore que la crisi afecta a tots però la solució no es retallar en educació i sanitat, sinò que hi ha altres solucions abans que empitjorar el model educatiu i la sanitat ja de per si roïns, com per exemple evitar els grans esdeveniments, els sous vitalicis de polítics, etc etc etc.