dilluns, 11 d’octubre de 2010

Pluja i Moros i cristians
Despres de patir per enèssima vegada els efectes de la pluja als moros i cristians, en este cas a la població d'Albaida, i vore que sempre passa el mateix, ja que han sigut moltes les poblacions on m'he trobat amb la mateixa situació, Banyeres, Muro, Ibi, Bocairent, Ontinyent... voldria fer una reflexió.

No ens agrada a ningú que ploga en festes, i menys el dia de l'entrà, però és un risc que pot ocòrrer. Davant d'esta situació m'he trobat moltes vegades i el resultat sempre ha sigut el mateix: enfrontaments festers-músics i quasi sempre amb molts mals modes on uns volen fer com si res i continuar i els altres volen vetlar per la seua integritat física i sobretot la dels seus instruments.

Moments de caos on els responsables de vetlar que cada filà seguisca el seu ordre i tot funcione be no es posen d'acord i uns diuen que es continua i d'altres que es para. I una altra cosa que també ocorre és la desinformació i les reunions d'última hora per improvisar solucions que mai van a ser al gust de tots.

Però tot açò no es pot evitar? Jo crec que si i d'una manera molt fàcil, ja que la junta de festes de cada poble podria redactar el seu protocol d'actuació davant la pluja, la neu o qualsevol altra inclemència meteorològica, i així les bandes a l'hora de firmar els contractes als diferents pobles sabrien que en tal poble si plou no es para i podrien decidir anar o no. D'altra banda s'evitaria que unes filaes continuaren amb l'entrà i altres pararen, tots sabrien d'avantmà el que s'ha de fer i s'evitarien enfrontaments innecessaris. S'evitarien també les reunions d'urgència en les que la gent està molt nerviosa i presionada i no és el millor moment de prendre decisions que en la majoria de casos acaven dividint al personal.

I tot això és tant difícil, jo no ho crec, però ...

6 comentaris:

sentum ha dit...

Curigi, estic d´acord en tu. Jo també vaig estar present allí i ens la vam lliurar per poc (si ens haguera tocat com als moscaters de Bocairent, sencereta ens l´haguerem menjat, per a variar). Vore els moros desfilant, en uns tratges preciosos, baix una torrentera d´aigua, amb els musics fets una sopa, no era una gran imatge. Ixe protocol es absolutament necessari. Ho confirme!!!!

Nousseb ha dit...

D'acord Curitgi, estic amb tu.

El turista Fallero ha dit...

Si de acuerdo , me parece una solución adecuada que de antemano se sepa que hacer en caso de lluvia y venga reflejado por escrito, pero igualmente debería de figurar el porcentaje del importe pactado que dejará de percibir la banda si se suspende el acto.

Si una banda se desplaza pero no actúa por la lluvia lo lógico seria que se le pagara el desplazamiento y un pequeño porcentaje de lo pactado por las molestias y no la actuación completa.(No se si esto es asi en algun caso pero deberia)

Con esto se evitarían dos situaciones de abuso por ambas partes...

A. Que el festero pretenda obligar a la banda con la excusa de que el gasto esta hecho y hay que salir como sea.

B.Por otra parte se evitaría que hayan bandas que a la primera gota y sin que continue la lluvia se retiren definitivamente porque total van a cobrar lo mismo.

curigi ha dit...

Totes les bandes, i sinò quasi totes, en els seus contractes especifiquen la quantitat a percebre en estos casos, és a dir tot aquell fester que signa un contracte amb una banda sap amb molta antel·lació el que pot ocòrrer i quan li costaria, per això el que jo vinc a dir és que igual que les bandes si que tenim previst el que pot passar, les juntes de festes de cada poble també ho facen.
Ara bé, una cosa es el que diu el contracte i una altra és el que passa quan ocorren casos d'este tipus. Ja que normalment el que signa el contracte amb la banda no informa a la resta de l'esquadra i es quan venen els problemes.

gatzara ha dit...

sembla tan de caixó que sembla mentida que en tots els llocs cadascú faça la guerra pel seu compte

kkus asa2 ha dit...

El problema també el tenim, quan diuen si plou molt es para. Que es molt per a mi? i per a tu?, l'ultima ploguda a l'entra de Bocairent, els contrabandistes també ens la varem menjar (no soles es banyen els mosqueters), i un alt càrrec de la Junta de Festes em va dir que no feia casi res que acabarem l'entrà. Per a mi plovia massa, i parlant en l'encarregat de la A.U.M Bocairent i en bones maneres, els dos vam entendre la postura contraria. El músic pensa que la seua ferramenta de treball corre perill de quedar per a la brossa, i l'encarregat de la filà pensa com parar a 60 persones que porten mitja entra desfilant, i no saps per on tiraran si pares de desfilar (possiblement cap a la banda de musica). Al remat la banda va fer el sacrifici d'acabar l'entrada més trista que recorde, i crec que cap de les dos parts va eixir guanyant. Els que si gaudiren varen ser els de les tribunes, que menjaren i beguren, total allí no caia ni gota d'aigua.
Estic molt d'acord en tu Curigi, pero l'entendiment per desgràcia no. Els músics pel que es veu, penseu la gran majoria igual, pero els festers per desgràcia crec que no. Jo sincerament no li veig cap gràcia a desfilar ploent.