divendres, 14 d’abril del 2006

75 anys de la II República



"Hoy puede ser un gran día , imposible de recuperar, un ejemplar único , no lo dejes escapar. Pelea por lo que quieres y no desesperes si algo no anda bien. Hoy puede ser un gran día y mañana también "

Huí fa 75 anys, la victòria del republicanisme urbà envers el monarquisme rural, provocava una involució pacífica què acabava en la proclamació de la II República. A hores d'ara, la polarització continua. Mentre huí El País fa una visió bucòl·lica d'aquell dia en què Espanya és va alçar republicana, ABC i El Mundo s'entesten en mostrar la cara més negativa del règim. Com tot, cap estructura de govern és perfecta, però desacreditar allò legitimament establert i què va ser tallat de socarrel per un alçament armat, és un exercici de cinisme històric. Fets com la implantació del vot per a les dones no pot quedar minimitzat. Ara bé, tampoc s'hem de tirar terra els ulls plantejant una República de fantasia. Possiblement, els objectius marcats eren massa ambiciosos per a una societat tan endarrerida com la espanyola de llavors i el resultat va ser l'agitació social i la polarització de postures què va desembocar en la tragedia del 36.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Home,
no sé jo si realment escau associar republicanisme amb l'urbs i monarquisme amb l'horta: «en tots els puestos es bullen faves», no es diu això?